onsdag 7. mars 2012

Sleder, seletøy og nødutstyret FL1000

Da æ kjørte mitt første løp i 1988 va slede valget lett. Du skulle ha treslede, med treski. Belegget spikra vi fast under skia, og da va det i orden for sesongen. Og den var ofte heimelaga. I dag er utvalget et helt annet. Stort sett er alt i lett aluminium. Skia er i en spesiell aluminium som gjør dem utrolig fleksible og sterke og mye lettere, og selvfølgelig mye dyrere. Noen opp mot 30 000 kr. Er man litt oppe i åra så setter man på en stol, og da får man en"old mans sled".

Sleden  på bilde vant Marianne på Femundløpet. Den blir med meg på 1000 km som reserveslede.
Vi har lov med 2 sledebytter under løpet. Mange tar gjerne en lettere slede de siste etappene . Det har kanskje mest psykologisk effekt, men det hjelper jo litt det også. På disse sledene har vi også utskiftbare belegg. Så på hver stasjon setter vi på nye slipte belegg. Men er det - 30 grader så er det tråttt føre uansett.


Denne sleden som har stol, og det kan være godt å sitte når det er motvind, men ellers er den mye i veien under løpet - så da må en vurdere hva som er viktigst.Hva kjørerne må ha med er bestemt utfra de ekstreme forhold kjørerne kan bli utsatt for. Tanken er at kjørern skal klare seg selv i 24 timer. Så vi har med mat både til hunder og kjører. I tillegg har vi med mye obligatorisk utstyr i sleden. Og dette blir sjekka flere ganger under løpet.  Slik at hvis noe skjer så vet arrangøren at de har det utstyret som kreves for å klare seg.

Nødutstyr som alle kjørere må ha med seg er blandt annet:
fjellkart (1:50000) med inntegnet løype, kompass,
veterinærhandbok, snøspade, øks eller storkniv,
ekstrem vintersovepose,
førstehjelpsutstyr,
ekstrem vinterbekledning, ekstra klessett,
8 sokker til hver hund inkl. de som er i bruk,
hodelykt  og batterier,
lysstav/signalpistol,
reservemat til hundene og kjører for minst 24 timer,
operativ vannkoker,
ekstremvindsekk ( eller telt og vanlig vindsekk) og
tau for å feste seg til sleden i områder med kan møte rein.
De fleste har  også med seg GPS med inntegnet løype. I tillegg er løypa godt merka, så hvis noen kjører seg bort er det godt gjort.

Kjekt med termometer på sleden undervegs. Det kan bli kaldt. Det kan bli mildt. Bildet under er drømmetemeperaturen for løpet.... :-)
Værguder, hør!

Arne


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar